Etykieta jachtowa
Przeczytaj o najważniejszych zasadach żeglarskiego savoir vivre.
Ochrona środowiska
Pamiętaj pływając po rzekach, jeziorach i morzach jesteś tam gościem – zachowuj się jak kulturalny gość.
- Stosuj dobre praktyki połowowe, nie łów ryb niewymiarowych i tych, które podlegają ochronie.
- Bądź eko. Do zmywania i utrzymania czystości używaj tylko i wyłącznie środków biodegradowalnych.
- Szanuj przyrodę – nie cumuj do drzew.
- Unikaj niszczenia dna podczas kotwiczenia.
- Pamiętaj, że nie wolno śmieci wyrzucać do wody ani tym bardziej porzucać je na brzegu.
- Segreguj śmieci podczas rejsu, trzymaj je w zamkniętych torbach, tak aby wiatr nie porwał śmieci. Wyrzucaj je w przeznaczonych do tego miejscach.
- Uszanuj swojego gospodarza. Nie hałasuj – głośna muzyka czy krzyki mogą denerwować gospodarzy danego terenu, czyli np. ptactwo wodne. Dotyczy to szczególnie rezerwatów przyrody.
- Nie wylewaj olejów ani nie pompuj zęzy za burtę! Służą do tego specjalne miejsca w marinach.
Wygląd jachtu
Mimo, że na rzekach spotkasz mniej ludzi, pamiętaj, że o załodze świadczy stan jachtu.
- Pływając nie zawsze masz w pełni zajęte ręce. Wykorzystaj parę wolnych minut na doprowadzenie jachtu do porządku.
- Liny cumownicze nie powinny być rozwinięte i poplątane na pokładzie. Stanowi to niebezpieczeństwo potknięcia i wypadnięcia za burtę. Pilnuj aby zawsze po cumowaniu i odejściu od brzegu liny były należycie zabezpieczone.
- Odbijacze to nie dekoracja, służą do konkretnego celu. Jak zakończysz już manewr odejścia i zaczniesz płynąć, ściągnij je conajmniej na pokład i umieść bezpiecznie za relingami. Najlepiej jednak schowaj je do forluku.
- Trzymaj pokład czysty, regularnie dbaj o to aby nie znajdowały się na nim okruchy lub wylane płyny. Nie wiadomo, kto będzie biegał na bosaka i się poślizgnie.
- Gdy już zakończysz posiłek, zanieś naczynia do kuchni, najlepiej od razu je zmywając.
- Wszelkie niepotrzebne rzeczy na pokładzie powinny być zabezpieczone i schowane do szafek.